I Gneisveien på Skedsmokorset holder Bygg- og Anleggsbetong AS til. Som styringssystem har de valgt HoltePortalen, og til å holde oversikt over verktøyet bruker de TraceTool. Hver 14. dag skanner de alle enheter for å sjekke at ingen ting er blitt borte. Andres T. Olsen brukere minimalt med tid og er strålende fornøyd! De har stålkontroll på verktøyet med TraceTool.

1. desember 2021 startet han firmaet sammen med tre andre. – Allerede fra dag 1 vurderte vi hva vi skulle bruke av styringssystemer, og vi var i kontakt med flere, forteller Andres. – Vi ønsket oss et system med verktøykontroll. Holte fortalte at et slikt system var rett rundt hjørnet. Til tross for at det ble noen måneders venting, var TraceTool verdt å vente på, sier han.

– TraceTool har overgått all forventning. Det er faktisk moro, sier Andres. – Det går fort å legge inn verktøy, det tar bare sekunder å registrere dem med bilde og serienummer. Hver enhet får også et internt verktøynummer som vi både risser inn samt setter på klebemerket. Noen av våre verktøy, f.eks. betongvibrator har mye slitasje og får mye juling, og det kan skje at etiketter faller av. Det har hendt at noen har hatt «lyst» til å fjerne etiketter også. Derfor dobbeltsikrer vi oss.
På store byggeplasser er det naturlig nok en del verktøy som forsvinner. Men TraceTool gjør det utrolig mye enklere å ha oversikten.

Når ble verktøyet skannet sist?

– Hver 14. dag har jeg verktøykontroll. Da gjennomgår jeg containeren vår etter arbeidstid, legger frem alt utstyr – skanner det – det går styggfort. Da får jeg opp alt verktøyet med nummer og beskrivelse. Etterpå sitter jeg med en liste med full oversikt over hva som eventuelt mangler. Noe er kanskje lånt bort, noe ligger kanskje i en annen container. Det oppdager jeg fort.

– Verktøy vil fremdeles være utsatt for tyveri. Merkelapper kan skjæres av med kniv. Men vi dobbeltsikrer oss med rissepenn og filer inn serienummeret også. Jeg dro i tillegg på Biltema og kjøpte to blå spraybokser – malte alt verktøyet vårt. Ser jeg noen på byggeplass med blått verktøy som ikke har vår logo på klærne, så skal vedkommende ut av byggeplassen.

– TraceTool er en drøm. Jeg anbefaler det stadig til andr. Den lille tida det har tatt for meg å få oversikt over alt sammen har jeg tjent inn igjen på et halvt prosjekt. Jeg har ståkontroll på hvor verktøyet er, hvem som har det og når jeg skannet det sist, sier Andres T. Olsen i Bygg- og Anleggsbetong AS.

Ikke like fristende å stjele verktøy som er tydelig merket

–  Innimellom må du nesten forvente at du møter på kriminelle, men de blir nok mer betenkt når de vet at det er så god kontroll. Det er ikke like fristende å stjele verktøy med serienummer, logo, klebemerker og blåmaling på. Man får ingen annenhåndspris på slikt.

Andres har i skrivende stund lagt inn rundt 200 verktøy. – Jeg skanner kodene, forklarer han. Du kan legge inn så mye informasjon du vil om hvert enkelt verktøy, når ting er innkjøpt osv. Det er ikke service på våre verktøy. Vi bruker dem opp og sliter dem ut. Men f.eks. seler og fallsikringssutstyr som skal etterses en gang i året, kan jeg legge inn påminnelse, på så vi får automatisk beskjed.

Full kontroll i HoltePortalen

Bygg- og Anleggsbetong har travle dager. De har 13 ansatte og leier inn like mange. De fire som holder styringa, ønsker alle sammen å jobbe ute også. Da blir det viktig at kontorarbeidet går fort unna, slik at man kan komme seg ut igjen på byggeplass.

HoltePortalen bruker de bl.a. til timeføring, sjekklister, dokumentasjon, prosjektstyring og risikovurdering. Det går strålende. – Gutta er flinke tll å føre timer og til å ta bilder underveis som kan legges inn som kvalitetssikring. Vi betaler gutta en telefongodtgjørelse for at de skal ha en mobil som er egnet til HoltePortalen, forteller Andres.

Holte har virkelig forenklet hverdagen

– Holte har virkelig forenklet hverdagen vår når det gjelder alt fra internkontroll til HMS-arbeid og dokumentasjon til FDV. Og nå også verktøykontroll. Det er latterlig lett, sier Andres.

– Den lille tida det har tatt for meg å få oversikt over alt sammen har jeg tjent inn igjen på et halvt prosjekt. Jeg har stålkontroll på hvor verktøyet er. Hvem som har det. Når jeg skannet det sist. Etter at jeg har lagt verktøyet inn i prosjektet, så velger jeg en dato hvor det skal skannes igjen. Dette registrerer jeg som en «service». Da vil appen gi meg beskjed dersom dette ikke skjer, og jeg vet om noe er blitt borte.

– Jeg kan ikke annet enn å skryte av TraceTool, sier Andres. – Hverdagen er travel nok likevel. Jeg gidder ikke å skrive ned ting på Excel og ta med meg lister ut og krysse av, og lure på om det er den eller den drillen? Det handler om å velge hva du vil bruke tiden din til på jobb. I løpet av 30 sek. kan jeg gi en person ansvar for 15-20 verktøy til et bestemt prosjekt.

Våre anleggsledere er også strålende fornøyd. Det er lettere for oss å kjøpe inn verktøy når vi vet at folk tar ansvar og tar vare på ting. Gutta setter pris på å ha verktøy som er «sitt». Det er ikke noe problem å investere i noe du vet du skal tjene penger på. Men det å kjøpe inn 15 deler til et prosjekt og så etter tre uker mangler det 5, det er ikke sånn vi vil ha det.

Tjener fort inn investeringen

Det koster litt å bruke Holte og folk ser nok på den prislappen, men det arbeidet det sparer deg for – du verden altså, avslutter Andres.

Klar til å ta i bruk TraceTool? Be om en uforpliktende visning her